Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Information in English
Du er her:  Oslo kommune > Oslo2022 > Aktuelt

Søknad om statsgaranti er overlevert

Oslo kommune og Norges Idrettsforbund overleverte i dag søknaden om statlig garanti og tilskudd for Vinter-OL og Paralympics i 2022 til kulturminister Hadia Tajik. Dermed er OL-søknaden løftet til et nasjonalt nivå. – Et eventuelt OL vil ha mye å si for hele landet, sa kulturministeren.

Offisielt overlevert: Byrådsleder Stian Berger Røsland og idrettspresident Børre Rognlien overrakte kulturministeren den omfattende søknaden.

– Dette er en sjelden mulighet til å skape og delta på noe stort, med ringvirkninger utover egne landegrenser og for en ny generasjon. Lekene i Oslo vil være en unik anledning til å vise frem Norge som vintersportsdestinasjon, som moderne kunnskapssamfunn og som en attraktiv samarbeidspartner. Dette skal bli hele Norges OL, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland.

Alle er velkommen
Etter at Oslo kommune 5. juni besluttet å søke om få tildelt De olympiske og paralympiske vinterleker for 2022, tar nå byen og landet et steg videre i søknadsprosessen. IOC krever en statsgaranti for å sikre gjennomføringen av lekene.

– Olympiske og paralympiske leker er en nasjonal begivenhet. Vi ønsker å vinne vinterlekene til Oslo og Norge i 2022. Vi vil skape et arrangement der alle skal føle seg velkommen. Det er en ambisjon at hele nasjonen skal engasjere seg og ønske å være med, sier Stian Berger Røsland.

Samlet OL-delegasjon
Ved overleveringen på kulturministerens kontor var alle de involverte partene representert.

OL-direktøren: Eli Grimsby var stolt og fornøyd med å levere fra seg et grundig og omfattende arbeid.

Byrådslederen og byråd Ola Elvestuen stilte for Oslo kommune sammen med Oslo2022-direktør Eli Grimsby og kommunaldirektør Eivind Tandberg. Ordførerne fra alle de fem samarbeidskommunene Lørenskog, Bærum, Lillehammer, Øyer og Ringebu var tilstede. Fra Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité stilte president Børre Rognlien med generalsekretær og visepresidenter.

Byrådslederen og idrettspresidenten foretok den offisielle overleveringen til kulturministeren. Den store dokumentbunken skapte latter da byrådslederen kommenterte at den var ganske tung å holde.

– Jeg ser at dere har gjort et grundig arbeid, sa Hadia Tajik.
– Nå skal vi gjøre det samme. Søknaden vil gjennomgå kvalitetssikring i alle departementer og eksternt. Når alle detaljer er gjennomgått vil regjeringen komme tilbake med en vurdering.

Søknadsdokumentet: Last ned selve søknaden her

4100 sider til statlig kvalitetssikring
Etaten Oslo2022 og de involverte partene har jobbet grundig med OL-planene og søknadsdokumentene i over et år. Når Den norske stat ved Kulturdepartementet nå har fått overlevert søknaden om statsgaranti og tilskudd fikk de samtidig med en stor bunke vedleggsdokumenter, i alt rundt 4100 sider.

Utredningene og budsjettet fra Oslo2022 har allerede vært gjennom en ekstern kvalitetssikring i regi av Oslo kommune. Nå venter en ny runde med kvalitetssikring, denne gangen i Kulturdepartementets hender.

– Våre planer og beregninger sto seg godt gjennom den første runden med kvalitetssikring. Jeg er trygg på at vi har gjort et såpass grundig arbeid at det vil stå støtt også gjennom den statlige runden, sier direktør Eli Grimsby.

Stortinget tar avgjørelse høsten 2014
Dersom befolkningen i Oslo sier ja til videre OL-søknad den 9. september, vil staten fortsette arbeidet med kvalitetssikring og vurdering av søknadsarbeidet. Stortinget tar endelig stilling til om statsgaranti og tilskudd blir innvilget høsten 2014.

I så fall ligger veien mot et nytt Vinter-OL og Paralympics i Norge åpen helt til IOC-presidenten framsier ordene "And the decision is..." sommeren 2015.

OL-kommunene: Ordførerne fra alle samarbeidskommuner var tilstede.

Vil vinne 31. juli 2015
Sammen med samarbeidskommunene Ringebu, Øyer, Lillehammer, Lørenskog og Bærum, vil Oslo kommune og NIF vinne vinterlekene til Norge i 2022.

– Vi ønsker leker som setter varig fotavtrykk etter seg i stor-Oslo, i Lillehammerregionen og i resten av landet. Sammen har vi arbeidet frem et konsept vi mener vil stå sterkt i den harde internasjonale konkurransen som ligger foran oss, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Mer info:

Les alt om OL-søknaden og planene på www.OL22.no